Erdem Şenocak ve Nesrin Uçarlar Şenocak'ın Açıklamaları

13 Şubat tarihli aşağıdaki ilk açıklamalarını, sosyal medya "ifşa" kampanyası başladıktan hemen sonra yayınladılar:

Kamuoyuna,

Tiyatro Medresesi yürütücü ekibinde bulunmuş oyuncular olarak, Celal Mordenizin Tiyatro Medresesi'nde yürüttüğü bir tiyatro çalışması sırasında bir kadın oyuncuya cinsel taciz ve saldırıda bulunduğuna dair tarafımıza iletilen 9 Ocak 2021 tarihli beyanı esas alarak, Celal Mordenizin Tiyatro Medresesi'ndeki tüm görevlerinden uzaklaştırılması yönünde karar alınması, bu kararın duyurulması ve uygulanması için sarf ettiğimiz çabanın sonuç vermemesi üzerine, 22 Ocak 2021 tarihinde, kurulmasında ve yürütülmesinde emeğimiz olan Tiyatro Medresesinden ve oyuncuları olduğumuz Seyyar Sahneden ayrıldık.

Tiyatro Medresesinde cinsel taciz ve saldırı yaşanmaması konusunda yeterince ihtiyatlı davranamamış olduğumuzu görüyor, kendi payımıza düşen sorumluluğu kabul ediyor ve muhataplarımızdan özür diliyoruz.

Sanatsal ve entelektüel dayanışmanın, üretimin ve paylaşımın Türkiyedeki ve dünyadaki önemli örneklerinden biri olarak hatırlamak istediğimiz Tiyatro Medresesine destek olmuş Medrese dostlarına, Medresede tanışma şansı bulduğumuz eğitmenlere, atölye ve festival katılımcılarına, Medresenin işleyişine yardımcı olan gönüllülere ve çalışanlara minnettarız.

Bu açıklamayı yapmamıza imkan veren kamusal ifşanın, başta tiyatro olmak üzere, tüm sanat alanlarındaki, siyasal ve toplumsal mecralardaki erkek egemenliğini sona erdirmemize vesile olacak tartışmaların önünü açmasını umuyoruz.

Nesrin Uçarlar ve Erdem Şenocak


Aşağıdaki ise 14 Şubat tarihli ikinci açıklamaları. Bu açıklamalarını yayınladıktan hemen sonra yayından kaldırdılar. 

Kamuoyuna,

Bir sosyal medya mecrasında bahsi geçen iki katılımcının beyanı bir yıl önce değil, geçtiğimiz Eylül ayında, yaz programının son atölyesinin son gününde gerçekleşti. Bunun üzerine kendilerinin beyanını esas aldığımızı hem kendilerine hem Celal Mordenize ilettik. Ertesi gün Celal Mordenizin kendilerinden özür dilediğini ve katılımcıların Medrese'den ayrıldıklarını öğrendik. Kendileriyle tekrar iletişime geçmemiş olmakla birlikte, beyan sahiplerinin şikayetlerini, uyarılarını ve taleplerini dikkate alarak, Celal Mordenizin eğitmenlik görevlerinin askıya alınması konusunu yürütücü ekip olarak değerlendirmeye başladık. 2021 yaz programını, bu beyanları mutlak surette göz önünde bulundurarak hazırlamayı kararlaştırdık. Kamuoyuyla paylaşılan beyanın tarafımıza ulaşmasını takiben aldığımız ayrılık kararında Eylül ayındaki bu beyanlar da etkili olmuştur. Eklemek isteriz ki, Eylül ayında iletilen beyanlar, bu konuda aldığımız ilk şikayetlerdi. Öncesinde Celal Mordenizin ne katılımcılarla birebir çalışma yaptığından, ne de onların rızasını almadan bedensel sınırları ihlal ettiğinden haberdardık. Öte yandan, Eylül ayındaki beyanlarla ilgili daha hızlı ve radikal bir karar almış olmamız gerektiğini görüyor; muhataplarımızdan tekrar özür diliyoruz.

Nesrin Uçarlar ve Erdem Şenocak


İçindekiler: 

Kapak
1. Giriş
2. "Sahne Sanatlarında Cinsel Taciz” - Röportaj (2. Bölüm)
3. "İfşa"cı Mine Nur Şen ("Ayşe")
4. "İfşa" Kampanyası Sırasında Yapılan Görüşme
5 . Bülent Gültekin ("Ahmet")
6.  “İfşa” Kampanyasına #metoo Diyerek Katılanlar
7.  "İfşa"nın Organizatörleri: Güray Dinçol, Firuze Engin ve Diğerleri
8. “İfşa” Ekibiyle Medrese Arasındaki Yazışmalar Üzerine
9. Erdem Şenocak'ın Rolü
10. Sonsöz
EKLER
Mimesis Dergi’ye Cevap
"Ahmet" Takma Adlı "İfşa"cı Bülent Gültekin Hakkında -2
"Tiyatro Medresesi" İsmine Veda
Bir Takım Olaylar ve Mesajlar
"Ayşe" ve "Ahmet"in Kamp Sonrası Yaptıkları Yorumlar
Tandem Europe
“Basın” Hakkında
Arasöz
SusmaBitsin Platformu' ve 'Feminist Avukatlar'
"Grotowski Workcenter" ve Mario Biagini



Yorumlar