'SusmaBitsin Platformu'nun Suskunluğu

Ekran ve sahne sanatlarındaki kadınların dayanışması için kurulan SusmaBitsin Platformu (Twitter@SusmaBitsin) 15 Şubat 2021’de aşağıdaki ‘twit’le "Ayşe", H. Köseali ve  diğer kadınların “mücadelelerinin” yanında olduğunu ilan etmişti:



#UykularınızKaçsın

Bir oyunculuk eğitimi sırasında Celal Mordeniz'in cinsel saldırısına uğradığını beyan eden oyuncu Ayşe'nin ve bu ifşasının ardından Celal Mordeniz'in tacizine uğradıklarını açıklayan Hatice Köseali'nin ve diğer kadınların yanındayız, mücadelelerinin takipçisiyiz.

Bizler sahnelerde, setlerde, kurgu odalarında yaşadığımız tacizin, saldırının, ayrımcılığın, mobbingin okullarda, kurslarda, atölyelerde de var olduğunu biliyoruz ve susmuyoruz!

Eğitim alanında ısrar, manipülasyon, aşağılama, zorlama, ikna süreçlerinin
NASIL tacize, şiddete, mobbinge dönüştüğünü biliyoruz.

Eğitmenlerin hiyerarşiden aldıkları güçle yaşı kaç olursa olsun öğrencilerini suistimal etmelerine, sınırları aşmalarına sessiz kalmıyoruz.

'Onlarca yıllık deneyimleriyle' eğitmenlik yapan faillere anımsatmak isteriz; sınırlan korumak eğitmenin yükümlülüğüdür hiçbir 'eğitim', hiçbir 'teknik' öğrencinin beden sınırlarını çiğneyemez.

'Saygıdeğer'liğin, 'duayen'liğin, 'deneyim'in arkasına saklananların gerçek yüzünü görüyoruz ve susmuyoruz.

#SusmaBitsin

[Vurgular Bana ait.]



Bu paylaşımınız üzerine size birkaç soru sorma hakkım olduğunu düşünüyorum:



1. Tacize, hatta saldırıya uğradığını iddia eden "Ayşe", H. Köseali ve diğerlerinin(!)  mücadelelerinin takibini neden bıraktınız


2. Neden, yaptığım açıklamalar üzerine tek bir yorum yapmadınız? Platformunuzun katılımcılarından Firuze Engin, Elif Temuçin, Pınar Akkuzu ve Güray Dinçol'un, bu isimlerin yakın arkadaşları olan bir erkeğin cinsel tacizine uğradığını iddia eden bir genç kadına yapıp ettikleriyle ilgili neden suskun kalıyorsunuz? Bu meseleyi detaylarıyla aktardım. Okumadınız mı?


3. Son derece önemli bir hak ve özgürlük mücadelesine, yargısız infazınızla ve sonrasındaki sessiz kalışınızla zarar vermiş olabileceğiniz ihtimalini düşünüyor musunuz? 



Feminist Avukatlar  (Twitter@feministavukatt) 15 Nisan 2021’de aşağıdaki twiti atmıştı:


 [#CelalMordeniz ardı ardına ifşa edildi, 2ay geçti Tiyatro Medresesinden ses yok! Gösteri sanatları alanında çalışan kadınlar olarak sahne sanatları eğitiminde ve meslek alanımızda tacizi, cinsel saldırıyı, tahakkümü, ayrımcılığı görmezden gelmiyor, UNUTMUYORUZ #TacizMetotDeğildir

 


Yukarıda SusmaBitsin Platformu’na sorduğum sorular sizin için de geçerli. Mesleğinizden dolayı ek olarak şu soruları da sormak istiyorum:


1. Bildiğim kadarıyla “Ayşe”, “Ahmet”, Hatice Köseali, “Elif” ve "Fatma"nın  karşılarında sistemi arkasına almış, onların haklarını aramalarına engel olabilecek biri yok. Dolayısıyla hukukçular olarak, hiçbir hukuki yola başvurmayan iddia sahiplerinin bu tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

2.  Masumiyet karinesi gibi bir kavramdan haberdar mısınız? 


3. Sizin yaptığınız ünlemli yorumu ben de sizin için yapıyorum ve soruyorum: Yazdıklarımı yayınladıktan sonra iki ay geçti ama sizden bir ses yok! Neden?  



İçindekiler: 

Kapak
1. Giriş
2. "Sahne Sanatlarında Cinsel Taciz” - Röportaj (2. Bölüm)
3. "İfşa"cı Mine Nur Şen ("Ayşe")
4. "İfşa" Kampanyası Sırasında Yapılan Görüşme
5 . Bülent Gültekin ("Ahmet")
6.  “İfşa” Kampanyasına #metoo Diyerek Katılanlar
7.  "İfşa"nın Organizatörleri: Güray Dinçol, Firuze Engin ve Diğerleri
8. “İfşa” Ekibiyle Medrese Arasındaki Yazışmalar Üzerine
9. Erdem Şenocak'ın Rolü
10. Sonsöz
EKLER
Mimesis Dergi’ye Cevap
"Ahmet" Takma Adlı "İfşa"cı Bülent Gültekin Hakkında -2
"Tiyatro Medresesi" İsmine Veda
Bir Takım Olaylar ve Mesajlar
"Ayşe" ve "Ahmet"in Kamp Sonrası Yaptıkları Yorumlar
Tandem Europe
“Basın” Hakkında
Arasöz
SusmaBitsin Platformu' ve 'Feminist Avukatlar'
"Grotowski Workcenter" ve Mario Biagini



Yorumlar